2 beyazıt 471

2 Bayezid Dönemi önemli olayları özet maddeler halinde ders notu konu anlatımı

İstanbul’un yedi tepesinden biri üzerine oturtulan o muhteşem Beyazıt Câmisi’ni, mîmâr Kemâleddîn’e inşâ ettirdi. Bu câmînin temeli, 1501 senesinde atılmış, külliyesi ile beraber beş senede tamamlanmıştır. Küçük yaştan itibaren büyük bir ihtimamla yetiştirilmiş, henüz yedi yaşında iken Hadım Ali Paşa’nın nezâretinde Amasya vâliliğine tâyin edilmiştir. Böylece üstün bir devlet adamı olarak yetiştirilmesi sağlanmıştır. Bâyezîd Han, üstün bir devlet adamı olduğu gibi, aynı zamanda san’atkâr bir mizaç ve şahsiyyete de sahipti. Bestekâr, şâir ve hattât olarak da temâyüz etmiştir. Bayezid’in Cem ile saltanat savaşının ilk sonucu Otranto’nun elden çıkmasıdır. Osmanlı Devletinde Kültür ve Medeniyet DEVLET ANLAYIŞIOsmanlı Devleti’nde, I. Murat döneminde ‘’Devlet, hükümdar ve oğullarının ortak malıdır.’ anlayışı benimsenmiştir. Fatih döneminde, devletin bütünlüğünün korunması için kardeş katline izin verilmiştir. Yıldırım Beyazıt Yıldırım Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğunun 4. Padişahı ve Sultan I. Murat’ın oğludur.

II. Bayezid Dönemi (1481 – 10. Sınıf

2 Temmuz 1511’de Konya sancak beyi Şehzade Şehinşah’ın 40 yaşında eceli ile vefatı üzerine taht adaylarının sayısı üçe indi. 1511 yılında Şehzade Selim büyük bir maiyet ile Trabzon’dan gemi ile Kırım’a gitti. Güya oğlu Süleyman’ı ve kayınpederini ziyaret edecekti. Asıl amacı kayınpederi ile sıkı bir işbirliği yapmak ve oğlu Süleyman’a talimat vermekti. Veliaht Şehzade Ahmed, Kırım Hanı’na bir mektup gönderdi ve kardeşi Selim’e yardımdan vazgeçmediği takdirde, padişah olduğu zaman Kırım tahtından ümit kesmesini açıkça söylüyordu. Mengli Giray buna kulak asmadıysa da, kayınpederini zor durumda bırakmak istemeyen Şehzade Selim Kırım’dan ayrıldı. Kardeşi Ahmed babasına baskı yaparak kayınpederini azlettirebilirdi.

Fatih zamanında başlatılan İtalya seferinde alınan Otranto kalesi, iç problemler sebebiyle Napoli Krallığı ile anlaşılarak terk edildi. Şah İsmail’in Şii propagandası yapması için görevlendirdiği Şahkulu, Kütahya’da Osmanlı kuvvetlerini dağıtmış ve şehri istila etmiştir. Bunu bastırmak için Şehzade Ahmet görevlendirildi. Amasya sancakbeyi olan Şehzade Ahmet Ali Paşa ile Şahkulu’nun durdurulması için görevlendirildi. Tarihe 1511 yılında yapılan Gökçay Meydan Muharebesi olarak geçen karşılaşma sonunda Şii Türkmenleri yenildi ve Ali Paşa öldürüldü. Şahkulu’nun idam edilmesinden sonra Osmanlılarda sorunlar başladı. Şehzadelerin babalarını başarısız olarak görmesi, taht için kavgalara sebep oldu.

14 Eylül 1509 tarihinde İstanbul, Osmanlı tarihinin kaydettiği en şiddetli depreme maruz kaldı. Küçük kıyamet olarak anılan bu deprem sonucunda, İstanbul’da 109 cami ve mescitile 1.070 ev kullanılamaz hâle geldi. Halk içinden de yaklaşık 5.000 kadar insan hayatını kaybetti. Binlerce insan yıkıntılar altında gömülerek mahsur kaldı. Köpüren deniz dalgaları, İstanbul ve Galata surlarını aşarak sokaklarda tufan ve ufak çaplı tsunami meydana getirdi. Bu arada eski su bentleri de yıkılmış oldu. Cem sultan olayından sonra İstanbul’u tekrar ele geçirme ümidi yaşayan Avrupalılar yüzünden, II. Bayezid çok dikkatli ve barış yanlısı bir siyaset takip etse de, gerektiğinde savaşmaktan çekinmedi. Hemen hemen babası Fatih Sultan Mehmet kadar tahtta kalmasına rağmen sadece beş defa sefere çıktı.

Şah İsmail’in tahta çıkışı Avrupa’da büyük yankı uyandırdı. 16 Ağustos’ta ise Koron’nun yine karşı koymadan teslim olması ile Venedik’in Yunanistan ile hiçbir bağlantısı kalmamıştı. 3 Aralık 1500 günü Venedik donanması Navarin önlerine geldi. Venediklilerce ele geçirilen bir Hristiyan Arnavut kale kapısını onlara açtı. 1500’de Osmanlı, yeryüzündeki son Sırp topraklarını da ele geçirerek mahalli Sırp derebeyliğine son verdi. Osmanlı donanması 1496’da Kemal Reis komutasında Rodos donanmasını yok etti. Bu suretle Venedik’le yapılacak savaşta gelecek Rodos yardımının da önüne geçilmiş oldu. Avrupa’da yeni bir savaşın emareleri görülmeye başlamıştı. Cem Sultan’ın vefatı ile Osmanlı Devleti daha etkin bir politika izlemeye başlamış, akıncıların yaptıkları büyük çaptaki akınlarla bunu ispat etmişti. Böyle bir savaşta Osmanlı’nın birinci rakibi, Almanya ve Macaristan tarafından desteklenen Venedik olacaktı.

Ahmet Hakan’dan, Erdoğan’a çok konuşulacak öneri

1.Murat Dönemi Yapılan Yenilikler İlk kez Acemioğlanlar Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Topçu Ocağı kuruldu. İlk kez Tımar Sistemi uygulandı ve Tımarlı Sipahiler oluşturuldu. İlk kez Kazaskerlik ve Defterdarlık makamı kuruldu. Mal mal şeyleer yazıp adamın kemiklerini sızlatmayın . Aradığım bilgilerin özetini bu sayfada buldum. Gülbahar Hatun – Abdüssamed’in kızı ve Yavuz Sultan Selim’in annesi. Bülbül Hatun – Abdullah kızı ve Şehzade Ahmed ile Hundi Sultan’ın annesi.

Kendi üzerine gönderilen Anadolu Beylerbeyi Karagöz Ahmed Paşa yönetimindeki Osmanlı kuvvetlerini mağlup edilerek paşa esir alınsa da şehir ele geçirilememiştir. Mimar Hayreddin, 15 gün içinde Padişah için Edirne’de ahşap bir ev yaptı. Padişah, bu ahşap evde ikamete başladı. Aynı sene Edirne’de yine benzer şiddette bir deprem daha oldu. Tunca Nehri taşarak ve yatağını da aşarak depremin yıkıntılarını kapladı. 3 gün geçit vermeyen Tunca’nın taşmasıyla da birçok insan öldü. Yıllardan beri Dulkadiroğulları Beyliği’nin kendilerine bağlı olduğunu iddia eden Memluklular ve Osmanlılar bu hareketi cevapsız bıraktılar. Bu da Şah İsmail’in Anadolu’daki prestijini artırdı. Memlüklüler tamamıyla sessiz kalsa da Osmanlıların sessiz kalmaları mümkün değildi.

{

Sınıf İnsan Hakları ve Demokrasi Yıllık Planı 2022 – 2023

|}

Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir. Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir. Şu hâdise münâsebetiyle bu târihten sonra o tepe «Arab’ın son âhı» ya da «Arab’ın âh tepesi» mânâsında bir isimle yâd edilir olmuştur. Bir diğer sebep de, babası Fâtih Sultan Mehmed Han gibi uzun asırlar boyunca nâdiren zuhûr eden devâsâ bir şahsiyyetten sonra hükümdar olmasıdır… Ağabeyi Beyazıt Han da bu vasıyeti yerine getirdi.

Kardeşi Cem SultanOsmanlı Devleti’ne karşı yeni bir Haçlı seferi gerçekleştirmek için Cem Sultan’ı kullanmayı düşünen Papa VIII. Innocentius 1492’de öldü. Böylece Cem Sultan daha serbest bir hayata kavuştu. Fakat bu defa Fransa Kralı, Cem Sultanı kendi siyasi emelleri için bir koz olarak kullanmak istedi. Fransız Ordusu ile beraber yola çıkan Cem Sultan, 25 Şubat 1495’te öldü. Bazı kaynaklar, Cem Sultan’ın elindeki kıymetli rehineyi bırakmak zorunda kaldığı için Papa tarafından zehirletildiğini ifade etmektedir.

Leave a Comment

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *